Auto kopen via particulier (consument + consument)

Wanneer je een tweedehands auto koopt, geldt dat de basis is dat er een goed product geleverd wordt, dat voldoet aan de verwachtingen die je ervan mag hebben.

Wanneer dit niet het geval is, moet de verkoper ervoor zorgen dat de auto wordt gerepareerd of wordt vervangen. De verwachtingen die je mag hebben, hangen onder andere af van het bouwjaar, de kilometerstand en de betaalde prijs.

Indien je de auto bij een particulier koopt, ligt de bewijslast bij jezelf wanneer er sprake is van een gebrek aan de auto. In zo’n geval moet je bewijzen dat het gebrek aan de auto al bestond ten tijde van de aankoop van de auto én moet je bewijzen dat de verkoper op de hoogte was van het gebrek aan de auto bij de verkoop van de auto.

Om dit te kunnen bewijzen kun je daar een onafhankelijke specialist (bijvoorbeeld dealergarage) voor inschakelen. De specialist kan dan inschatten hoe lang het gebrek al aanwezig is. Zij kunnen dan voor jou, op papier, verklaren dat het gebrek al aanwezig was bij de aankoop van de auto.

De verkoper heeft een informatieplicht en moet eventuele gebreken, waar hij van op de hoogte is, melden bij de verkoop. Echter wordt een particulier niet als specialist gezien en moet je als koper kunnen aantonen dat hij zékér op de hoogte was van het gebrek. Wanneer je dit kunt bewijzen, heeft de verkoper niet aan de informatieplicht voldaan.
Het beste is om contact op te nemen met de garage waar de auto het laatst voor onderhoud is geweest en daar de onderhoudshistorie van het voertuig opvragen. Als daarin naar voren komt dat een bepaalde zaken dringen aan vervanging toe zijn of aan onderhoud toe zijn, dan heb je het nodige bewijs. Helemaal wanneer dit kan worden gelinkt aan de gebreken die je auto nu heeft.

Slaag je hierin, dan heb je recht op reparatie van het gebrek, vervanging of uiteindelijk zelfs ontbinding van de koopovereenkomst.

Meer informatie? Neem dan contact met ons op.

www.strataego-advies.nl
info@strataego-advies.nl
040-3041460

Leave a Reply

Boek een intake op ons kantoor in Eindhoven of per telefoon