Automatische boete verlopen APK, mag dat?

Jouw auto moet volgens de wet APK (algemene periodieke keuring) gekeurd en verzekerd zijn ter bevordering van de verkeersveiligheid.

Wanneer dit niet het geval is, dan krijg je daar een boete voor. Dit gebeurt veelal automatisch, zonder dat dit vooraf door iemand wordt gecontroleerd. Is deze manier van beboeten wel toegestaan?

Het computersysteem van de Rijksdienst voor het Wegverkeer heeft alle gegevens omtrent je auto geregistreerd. Wanneer je verzekering of APK is verlopen, kan men dit hier in terugvinden. Het uitsturen van boetes gaat ook via dit systeem en worden daardoor automatisch verstuurd.

In deze situatie is er geen ambtenaar (bijvoorbeeld een politieagent) om de situatie te beoordelen en uiteindelijk wel of geen boete uit te schrijven. Wanneer je de letter van de wet heel precies leest, lijkt de wet zo te zijn dat er een ambtenaar bij betrokken moet zijn. Wanneer alles automatisch gaat, kan een ambtenaar de situatie niet beoordelen en eventueel besluiten om toch geen boete uit te schrijven.

Na verschillende uitspraken heeft de Hoge Raad uiteindelijk besloten dat ‘niet uit de wet of uit de bedoeling van de wet blijkt dat een ambtenaar vooraf de mogelijkheid moet krijgen om bijzondere omstandigheden nader te beoordelen’.

Met andere woorden: Automatische boetes die voortkomen uit een registercontrole zijn toegestaan. Het is nog wel steeds mogelijk om bezwaar te maken tegen dit soort boetes (wanneer je auto bijvoorbeeld tóch verzekerd of APK gekeurd was).

Hulp of vragen over het maken van bezwaar, neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Strataego Advies Eindhoven – info@strataego-advies.nl – 040-3041460

Leave a Reply

Boek een intake op ons kantoor in Eindhoven of per telefoon