Brexit: gevolgen voor Nederlandse ondernemers

Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Dit kan veel gevolgen hebben voor uw onderneming. Zeker als u zaken doet met een of meer landen uit het Verenigd Koninkrijk, waaronder: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Bereid u dus goed voor!

Door dit vertrek wordt het Verenigd Koninkrijk een land buiten de EU en gaan er andere handelsafspraken gelden. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe douanecontroles, voorschriften voor in- en uitvoer van producten. Veel bedrijven zijn inmiddels druk bezig met:

  • het omleggen van hun supply chain;
  • het heronderhandelen van joint venture agreements;
  • het verplaatsen van fabricageprocessen of kantoren;
  • het heroverwegen of omzetten van de locatie van hun (Europese) hoofdkwartieren.

Btw

Zolang de Brexit nog niet is doorgevoerd, vindt de heffing van btw plaats volgens de Europese btw-richtlijn waarin de lidstaten afspraken over heffing van btw hebben vastgelegd. Het Verenigd Koninkrijk is na de Brexit niet langer gebonden aan deze Europese regels, zij zullen eigen btw-regels vaststellen. Uit de gemaakte afspraken tussen EU en het Verenigd Koninkrijk blijkt dat het Verenigd Koninkrijk na het vertrek uit de EU nog tot 1 januari 2021 deel blijft uitmaken van de douane-unie en de interne markt. Tot die datum blijven de huidige btw-regels van kracht. De regels na 1 januari 2021 zijn nog niet bekend.

Brexit lijkt nog ver weg, maar heeft grote gevolgen voor bedrijven in Nederland en kan ook úw bedrijf raken. Het is daarom zaak om u goed te laten informeren over de gevolgen. Wij helpen u bij het verkrijgen van inzicht in de nieuwe regelgeving en de benodigde voorbereiding daarop.

De adviseurs van Strataego Advies helpen u graag verder. Maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking.

Strataego Advies I Bedrijfsadviseurs
Vondellaan 12, Eindhoven
www.strataego-advies.nl
info@strataego-advies.nl
040- 3041460

Leave a Reply

Boek een intake op ons kantoor in Eindhoven of per telefoon