De erfenis zuiver aanvaarden, verwerpen of… beneficiair aanvaarden?

Een verre tante van u komt te overlijden. En u bent een van de erfgenamen. Maar ja, misschien waren haar schulden wel hoger dan haar vermogen. Wat doet u dan? De erfenis zuiver aanvaarden, verwerpen of… beneficiair aanvaarden! Een praktische toelichting vindt u in ons nieuwe artikel. Lees snel verder!  

Erfenis beneficiair aanvaarden

Als u een erfenis beneficiair aanvaardt, krijgt u wel de erfenis maar bent niet aansprakelijk voor eventuele schulden. De belangrijkste reden voor deze keus is als u denkt dat de nalatenschap vooral uit schulden bestaat en dat die schulden hoger zijn dan het bezit. De adviseurs van Strataego Advies helpen u bij het maken van de juiste keuzes en houden daarbij rekening met alle financiële, fiscale, juridische en notariële consequenties. 


Erfenis zuiver aanvaarden

Als meteen duidelijk is dat het bezit van de nalatenschap hoger is dan de schulden, kunt u de erfenis ook zuiver aanvaarden. De afwikkeling gaat dan sneller. Wie niets te maken wil hebben met de nalatenschap, kan de erfenis ook verwerpen. 

Vereffeningsprocedure

Als een van erfgenamen beneficiair aanvaardt, moet de hele nalatenschap volgens bijzondere regels worden afgewikkeld (vereffeningsprocedure). Dat is iets meer werk voor de erfgenamen dan bij zuivere aanvaarding en brengt wat extra kosten (rechtbank) met zich mee. Het is belangrijk dat dit proces goed verloopt. Anders loopt u de kans de schulden uit de erfenis uit eigen zak te moeten betalen.

Hét allround advieskantoor

Financiële en fiscale planning? 

Voor alle zaken rond erfenisplanning kunt u terecht bij Strataego Advies. U wilt uw naasten niet te veel belasting laten betalen over de erfenis? Of u wilt iets nalaten aan iemand die niet onder de wettelijke verdeling valt? Of u wilt een goed doel in uw testament opnemen? Wilt u uw partner of (klein)kinderen “onterven“? Wij helpen u graag verder.

Testamentcheck

Met een testamentcheck, fiscale en financiële planning gaan we na welke mogelijkheden er zijn om uw erfenis optimaal over uw dierbaren te verdelen. Welke vrijstellingen heeft u voor de schenkbelasting? Daarnaast gaan we na of  het verstandig is een testament op te stellen of het aanwezige testament te wijzigen.

Duidelijk advies ontvangen?

Bij Strataego Advies maken we het nooit nodeloos ingewikkeld. Verwacht dus geen wollige adviezen. Maar heldere en bovenal praktische oplossingen die wérken. Geïnteresseerd in onze dienstverlening? Vul dan het contactformulier in of bel ons direct op het nummer 040 304 14 60. Wij staan u graag te woord en ontvangen u graag op ons kantoor voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Boek een intake op ons kantoor in Eindhoven of per telefoon