Eenmanszaak of een BV?

Uw keuze staat vast: u gaat ondernemer worden! Dat wordt ongetwijfeld het begin van een groots avontuur. Maar in welke rechtsvorm gaat u uw onderneming gieten? Meestal moet u de afweging maken tussen een BV of een eenmanszaak. Zelfs als u al langer als ondernemer binnen een eenmanszaak actief bent, is het de moeite waard om uzelf eens af te vragen of deze rechtsvorm voor u en uw onderneming nog steeds de juiste is. Omdat we u graag helpen bij het maken van objectieve keuze, zetten voor u graag even de voornaamste verschillen op een rijtje. Bel ons gerust bij vragen op 040-3041460 of stuur een berichtje via Whatsapp.

Wanneer is een BV fiscaal voordelig in 2020?

Op dit moment moet een Besloten Vennootschap 19% vennootschapsbelasting betalen over de winst. In 2020 zal de Vpb dalen naar 16,5% en een jaar later daalt deze verder naar 15%. Daarnaast zal ook de inkomstenbelasting dalen, daar staat tegenover dat aftrekposten met ingang van 2020 tegen maximaal 46% aftrekbaar zijn. Deze grens zal verder dalen in de jaren die volgen. Daarnaast is er ook aangekondigd dat de zelfstandigenaftrek ieder jaar zal afnemen. Behoorlijk wat wijzigingen dus, maar wat betekent dit voor uw onderneming?

Wat u moet weten over de nieuwe regels:

  • De inkomstenbelasting wordt verdeeld in twee schijven. Een basistarief van 37% over de eerste 68.507 euro in box 1 en een toptarief van 49,5% voor het bedrag wat daarboven ligt.

  • De tarieven vennootschapsbelasting dalen naar 15% over de eerste 200.000 euro winst, voor de winst boven dit bedrag geldt 21,7%.

  • Op dividenden en verkoopwinst op aandelen gaat het aanmerkelijk belang tarief van 25% naar 26,25% in 2020 en naar 26,9% in 2021.

  • Er is voorgesteld dat de zelfstandigenaftrek in een periode van 9 jaar zal worden afgebouwd van 7.280 tot 5.000 euro met als doel het verschil tussen ondernemers en loondienst kleiner te maken.

Welke bedrijfsvorm levert de meeste voordelen op voor uw onderneming? Bespreek het met de adviseur.

Advies keuze rechtsvorm, eenmanszaak of BV

Verschillen eenmanszaak en een BV

Bij het starten van een nieuw bedrijf kiest u voor een rechtsvorm: dit is de juridische vorm van de onderneming. Startende ondernemers twijfelen geregeld over de keuze tussen het oprichten van een eenmanszaak of BV (Besloten Vennootschap). De voornaamste verschillen tussen deze rechtsvormen zijn de aansprakelijkheid en de belastingen.

 EenmanszaakBV
Risico’sAansprakelijk met privévermogenScheiding privé en bedrijf
BelastingvoordeelWinst < 150.000 euroWinst > 150.000
Notariële akteNeeJa
StartkapitaalNeeJa, al is minimum komen te vervallen
Jaarrekening KvKNeeJa

Belastingen eenmanszaak of BV

In principe is de belasting bij een BV lager dan bij een eenmanszaak, maar bij een BV zijn er extra kosten. Zo moet er verplicht een jaarrekening worden opgesteld en zijn er verplichte accountantskosten. Het grote voordeel van de eenmanszaak zit in de vele fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek, investeringsaftrek en MKB winstvrijstelling. Hierdoor zal zeker bij een lagere winst het belastingvoordeel bij een eenmanszaak relatief groter zijn dan het voordeel bij de BV. De fiscalisten van Strataego Advies geven inzicht in de belastingdruk. Neem contact met ons op voor een gratis adviesgesprek.

Wat is beter: een eenmanszaak of BV?

De twee belangrijkste elementen om rekening mee te houden bij de keuze tussen een BV of eenmanszaak zijn:

  1. Risico: wanneer een onderneming veel fiscaal risico loopt, is de verstandigste keuze om een BV als rechtsvorm te kiezen. Bij weinig risico voldoet een eenmanszaak.
  2. Winst: bij lage winst (minder dan 150.000 euro per jaar) loont de eenmanszaak beter. Bij hogere winst is een BV belastingtechnisch voordeliger.

Advies keuze rechtsvorm?

Heeft u een uitdaging voor onze jurist? Leg uw juridisch vraagstuk direct gratis aan ons voor en wij laten u ervaren dat wij het verschil maken. Zonder enige verplichting, beloofd! Vul  het contactformulier in of neem direct contact met ons op door te bellen naar 040-3041460. Wij ontvangen u graag op ons kantoor voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Boek een intake op ons kantoor in Eindhoven of per telefoon