Getackeld tijdens het hockeyen. Ongelukje of niet?!

Het oplopen van schrammen en blauwe plekken tijdens sporten is bijna niet te voorkomen. Soms kan het zo zijn dat het letsel groter is dan een blauwe plek, zoals bijvoorbeeld een gekneusde pols vanwege een harde tackle tijdens het voetballen of hockeyen.

Voetbal en hockey zijn bijvoorbeeld contactsporten, de kans op het oplopen van blessures en letsel zijn daarbij groter. Stel u wordt tijdens het hockeyen getackeld en breekt daardoor uw arm, kan de persoon die u getackeld voor uw schade aansprakelijk worden?

Wie is aansprakelijk?

Iemand aansprakelijk stellen voor letsel ontstaan in een situatie van sport en spel is lastiger dan u wellicht zult denken. Aansprakelijkheid bij sport en spel is niet eenvoudig aangenomen. Als u deelneemt aan een spel of een sportsituatie, neemt u daarmee namelijk een risico. Soms kan een klap iets harder aankomen dan de bedoeling was of kan een tackle verkeerd uitpakken. Dat hoort nu eenmaal bij het spel en dus bij het risico dat u neemt.

U weet (of had moeten weten) dat andere sporters bij het spel betrokken zijn en dat er soms fouten gemaakt worden. Zo’n harde tackle is daarom niet per definitie onrechtmatig. Dat is pas het geval als uw tegenstander zijn boekje echt te buiten gaat. Of daar in een concreet geval sprake van is, hangt dan weer af van de omstandigheden waaronder de gedraging plaatsvond. Kortom: er zijn een heleboel factoren waar u rekening mee moet houden.

Sportletsel tijdens het voetballen

Een van de populairste sporten in ons land is voetbal. Het is dan ook geen verrassing dat een groot deel van de aansprakelijkheidszaken in een situatie van sport en spel gaat over letselschade die is ontstaan op het voetbalveld. Deze zaken geven een goed beeld van hoe de rechter een verzoek tot schadevergoeding beoordeelt.

Zo is er bijvoorbeeld de zaak van de natrappende voetballer. Tijdens een voetbalwedstrijd tussen twee lagere amateurelftallen schopte een speler een tegenstander neer, zonder dat hij de bal in zijn bezit had. Er was volgens de medespelers en de scheidsrechter duidelijk sprake van natrappen. Dat is (natuurlijk) tegen de spelregels. Maar is een actie, die volgens de spelregels niet is toegestaan, daardoor ook onrechtmatig?

Het overtreden van de spelregels is op zichzelf niet onrechtmatig. In dit specifieke geval was de overtreding bovendien ‘abnormaal gevaarlijk en gemeen’ en niet een ‘gewone’ overtreding, zoals die in de loop van het spel kunnen voorkomen. De voetballer moest de schade, die zijn tegenstander had geleden, vergoeden. Het simpele overtreden van de spelregels is dus niet genoeg om iemand aansprakelijk te stellen. Er moet sprake zijn van bijkomende factoren, zoals een ‘abnormaal gevaarlijke en gemene’ overtreding.

Aansprakelijkheid van de sportvereniging

Hoe zit het als een sportvereniging een fout maakt? Bijvoorbeeld: een lid van een voetbalvereniging is wegens het trappen van een tegenstander door de KNVB voor een aantal wedstrijden geschorst. Ondanks deze schorsing stelt zijn vereniging hem in een wedstrijd op en tijdens de wedstrijd gaat de geschorste speler weer heel ruw tekeer. Hij haalt een tegenstander neer, die daaraan een drie dubbele beenbreuk overhoudt. Dit letsel komt dus voor de rekening van de sportvereniging.

De adviseurs van Strataego Advies analyseren uw zaak en denken met u mee. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek.

 

 

Strataego Advies I Bedrijfsadviseurs

Vondellaan 12, Eindhoven
www.strataego-advies.nl
info@strataego-advies.nl
040- 3041460

Leave a Reply

Boek een intake op ons kantoor in Eindhoven of per telefoon