Getuige in een rechtszaak

Een getuige is iemand die een bepaald feit heeft meegemaakt of gezien. Een verklaring van een getuige kan belangrijk zijn in een onderzoek.

Om in een strafzaak te bewijzen dat een verdachte het wel of niet gedaan heeft, kunnen getuigen een belangrijke rol spelen. De verklaringen die getuigen afleggen worden namelijk meegenomen in de bewijsvoering. Als getuige wordt je niet gezien als verdachte. Iedereen kan namelijk getuige zijn van een bepaalde gebeurtenis. Denk bijvoorbeeld aan een overval op een juwelierszaak. Liep jij toevallig voorbij op het moment dat de overvallers naar binnen gingen? Heb jij een auto heel hard zien/horen wegrijden? Dit kunnen belangrijke aanknopingspunten zijn om de zaak op te lossen.

In een civiele zaak kunnen getuigenverklaringen ook van groot belang zijn voor de rechter om duidelijkheid te krijgen over bepaalde feiten waarover discussie bestaat. Heeft jouw collega de baas inderdaad ernstig beledigd? Over het algemeen ben je ook in een civiele zaak verplicht om te getuigen als je bent opgeroepen.

Je bent als getuige verplicht om te verschijnen. Je werkgever dient jou dan ook in de gelegenheid te stellen om de getuigenverklaring af te leggen. Is er sprake van een dringende reden waarom je niet kunt verschijnen, bijvoorbeeld door ziekte, dan moet je dit altijd melden. Als je zonder geldige reden wegblijft bij een getuigenverhoor, dan loop je het risico dat de politie je op komt halen.

Als getuige ben je verplicht om naar waarheid te verklaren over wat je hebt meegemaakt met betrekking tot de zaak. Doe je dit niet, dan pleeg je als getuige een misdrijf wat ‘meineed’ wordt genoemd. Het openbaar ministerie kan ervoor kiezen om tot strafrechtelijke vervolging over te gaan. Het is dus erg belangrijk dat je een eerlijke verklaring aflegt.

Meer informatie over het getuigen in rechtszaken? Neem dan contact met ons op!

www.strataego-advies.nl
info@strataego-advies.nl
040-3041460

 

Leave a Reply

Boek een intake op ons kantoor in Eindhoven of per telefoon