Goede Vrijdag, een verplichte vrije dag? Op welke dagen bent u vrij?

Hebben uw werknemers recht op een vrije dag? Het antwoord is: nee, Goede Vrijdag is geen verplichte vrije dag. Kerst, Goede Vrijdag, Pasen, Koningsdag en Hemelvaart. Op welke dagen moet u uw bedrijf sluiten? Als wettelijk is bepaald dat uw personeel vrij is, heeft u weinig keus. Hoe weet u of uw personeel recht heeft op een vrije dag of niet?

Nederland kent een wirwar aan feestdagen en vrije dagen. De regels zijn voor ondernemers echter niet altijd even duidelijk. De ene keer zijn alleen overheidsinstellingen gesloten en de andere keer is het een verplichte zondag voor het hele land. Hoe komt u erachter of u uw werknemers vrij moet geven?

Indien van toepassing; wat staat er in de cao?

De regel is even simpel als onbevredigend: er bestaan geen door de overheid opgelegde regels over op welke feestdagen werknemers verplicht vrij horen te zijn. Alle afspraken over op welke feestdagen wel of niet wordt gewerkt, staan in de cao waar uw personeel onder valt. Hierin staat ook of werknemers die op een feestdag niet zijn vrijgesteld, recht hebben op een toeslag als ze deze dag werken. Houd dus bij het openhouden van je onderneming op feestdagen rekening met extra salariskosten.

Vakantiedagen

Indien personeel volgens de cao geen recht op verlof heeft, kunt u uw werknemers wel een vakantiedag laten inleveren. Op deze manier kost het u als ondernemer geen extra geld. Let wel op dat u voldoende bezetting overhoudt om uw onderneming draaiende te houden. Overheidsinstellingen dwingen hun personeel soms verplicht vrije dagen op te nemen, bijvoorbeeld op de vrijdag na Hemelvaart en tussen kerst en oud & nieuw.

Feestdagen

Nederland kent nationale feestdagen en algemeen erkende feestdagen. Op deze dagen zijn zowel overheidsinstellingen als het bedrijfsleven vrij en draaien publieke instellingen zoals ziekenhuizen en de spoorwegen meestal zondagsdiensten. Deze dagen zijn het meest vanzelfsprekend om werknemers ook vrij te geven. Veel horecabedrijven zijn echter wel open. Controleer om zeker te zijn altijd de cao van uw personeel.

Bent u op zoek naar advies in Eindhoven?

U kunt met alle vragen over personeel, personeelszaken, arbeidsrecht en arbeidsvoorwaarden terecht bij Strataego Advies in Eindhoven. Bijvoorbeeld als u overweegt om een werknemer of een stagiair aan te nemen. Of als u de arbeidscontracten wil laten controleren op juridische correctheid. Omdat u bijvoorbeeld wilt weten of u als bedrijf geen onnodig risico loopt en uw arbeidscontracten nog wel up-to-date zijn aan de huidige wet en regelgeving.

Leg uw vragen vrijblijvend telefonisch aan ons voor 040- 3041460 en u krijgt direct antwoord. U kunt uw vraag ook mailen naar info@strataego-advies.nl. U ontvangt zo snel mogelijk een antwoord.

 

Strataego Advies I Bedrijfsadviseurs

www.strataego-advies.nl
info@strataego-advies.nl
040- 3041460

Leave a Reply

Boek een intake op ons kantoor in Eindhoven of per telefoon