Het voorlopig koopcontract: wat staat erin?

U bent een prijs overeengekomen met de verkoper. Tijd om de afspraken schriftelijk vast te leggen in een koopcontract. Wat staat er in het koopcontract en waar moet u op letten?  Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten voor u op een rij gezet. Heeft u een aanvullende vraag? Neem dan direct telefonisch contact met ons op, stuur een whatsapp-bericht of vul het contactformulier in.

Het ‘voorlopig’ koopcontract

De term ‘voorlopig koopcontract’ wordt regelmatig gebruikt, maar het klopt eigenlijk niet: het koopcontract (ook wel koopovereenkomst) is namelijk wel degelijk bindend, zowel voor u als voor de verkoper. Daarom wordt deze term tegenwoordig niet meer gebruikt omdat het voor verwarring kan zorgen.

Wat houdt het koopcontract in?

De verkopend makelaar is meestal degene die het koopcontract opstelt. Controleer ook als koper of de inhoud klopt. In het koopcontract staan de afspraken rondom de aankoop en verkoop van het huis, denk aan de hoogte van de koopsom en de datum van de overdracht.

‘Als koper heb je drie dagen bedenktijd’

Het koopcontract is bindend, zowel voor u als voor de verkoper. Wel heeft u als particuliere koper drie dagen bedenktijd. Dit houdt in dat u binnen deze drie dagen van de koop af kunt zien, zonder financiële gevolgen. De bedenktijd gaat in zodra u (een afschrift van) de door u en de verkoper getekende koopovereenkomst heeft ontvangen

‘Ontbindende voorwaarden zijn belangrijk’

Binnen de drie dagen bedenktijd kunt u de koopovereenkomst zonder reden ontbinden. Daarna zit u aan de koopovereenkomst vast, tenzij er ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst zijn opgenomen. Bijvoorbeeld een ontbindende voorwaarde met betrekking tot de financiering. Stel: uw geldverstrekker weigert de geldlening, dan kunt u dankzij een ontbindende voorwaarde nog van de koop af. Ontbindende voorwaarden zijn dus een belangrijk onderdeel van het koopcontract.

Koopcontract laten beoordelen

Zeker weten dat alles in de koopovereenkomst klopt? Laat het koopcontract beoordelen door een van onze juristen van Strataego Advies in Eindhoven. Zo weet u waar u aan toe bent bij de aankoop van de woning. Wij ontvangen u graag op ons kantoor voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Boek een intake op ons kantoor in Eindhoven of per telefoon