Huurtoeslag

Als je in een huurhuis woont, heb je misschien recht op een bijdrage in de huurkosten van je woning. Dit wordt huurtoeslag genoemd. Of je voor huurtoeslag in aanmerking komt en hoe hoog de toeslag zal zijn, hangt af van verschillende factoren.

Om huurtoeslag te krijgen moet je onder andere aan de voorwaarde voldoen van zelfstandige woonruimte. Een zelfstandige woonruimte is een woning met een eigen toegangsdeur die je van binnen op slot kunt doen. Ook moet deze woning over een eigen woon(slaap)kamer beschikken met een eigen keuken. Deze keuken bestaat dan uit een aanrecht met aan- en afvoer voor water en een aansluitpunt voor een kooktoestel. Tot slot dient in de woonruimte een eigen toilet aanwezig te zijn met waterspoeling.

Ook zijn de volgende voorwaarden van toepassing om huurtoeslag te krijgen:

  • Je bent 18 jaar of ouder;
  • Er is een huurcontract getekend;
  • Je betaalt huur;
  • Je staat ingeschreven in de gemeente van je woonadres. Ook je medebewoners staan ingeschreven bij die gemeente;
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige bedrijfsvergunning net zoals je medebewoners;
  • Je huur, je inkomen en je vermogen zijn niet te hoog.

Woon je alleen en ben je 18 jaar of ouder, maar jonger dan 23 jaar? Dan kun je huurtoeslag krijgen als de huur minimaal €223,42 bedraagt en maximaal €414,02. Heb je een kind of is je medebewoner 23 jaar of ouder? Dan mag de huur maximaal €710,68 bedragen. Je inkomen mag niet meer dan €22.200,00 per jaar zijn en je vermogen is maximaal €25.000,00. Woon je niet alleen? Dan mag jullie gezamenlijke inkomen niet meer bedragen dan €30.150,00.

Woon je alleen en ben je 23 jaar of ouder, maar jonger dan de AOW-leeftijd dan kun je huurtoeslag krijgen als je huur minimaal €223,42 bedraagt en maximaal €710,68. Ook mag je inkomen niet meer dan €22.200,00 per jaar zijn en je vermogen mag niet meer dan €25.000,00 bedragen. Woon je niet alleen? Dan mag jullie gezamenlijke inkomen niet meer zijn dan €30.150,00.

Je moet altijd een deel van de huur zelf betalen. Hoe hoog dit bedrag is, is afhankelijk van je inkomen. Hoe meer je verdient, hoe meer je zelf moet betalen.

Huurtoeslag kun je aanvragen als je het woonadres hebt doorgegeven aan de gemeente en je daadwerkelijk in de woning woont. Op de website van de belastingdienst kun je via je DigiD huurtoeslag aanvragen.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

www.strataego-advies.nl
info@strataego-advies.nl
040-3041460

Leave a Reply

Boek een intake op ons kantoor in Eindhoven of per telefoon