Wat is er allemaal aan de hand bij Ryanair?

Ryanair heeft onlangs aangekondigd een groot aantal vluchten te annuleren. De reden hiervan is dat het bedrijf kampt met personeelstekorten, omdat zij nog veel vakantiedagen moet opnemen vóór 2018. We gaan hier nader op in, maar geven eerst meer informatie over de compensatie die Ryanair aanbiedt aan passagiers die gedupeerd zijn door het annuleren van hun vlucht.

Compensatie

Ryanair geeft passagiers wiens vlucht geannuleerd is hun geld terug of probeert ze om te boeken naar een andere Ryanair vlucht. Daarnaast geeft de vliegtuigmaatschappij de passagiers een cadeaubon van € 40. Civil Aviantion Autority (CAA), de Britse luchtvaartautoriteit, geeft aan dat dit niet voldoende is en dat de passagiers naast vergoeding van hun ticket ook recht hebben op een compensatie van maximaal € 600. Daarnaast geeft CAA aan dat passagiers hun vlucht ook kosteloos moeten kunnen omboeken naar een vlucht bij een andere maatschappij. Lees het volgende artikel om meer te weten te komen over vergoeding bij vertraging of annulering van je vlucht: https://www.strataego-advies.nl/2017/09/12/vlucht-vertraagd/

Oorzaak

De problemen bij Ryanair zijn ontstaan doordat in 2017 de Ierse wetgeving rondom het boekjaar veranderd is, Ryanair is een Ierse vliegtuigmaatschappij. Tot op heden liep het boekjaar van april tot april, dit is onlangs gewijzigd in januari tot januari. Dit heeft tot het gevolg dat Ryanair haar personeel vakantiedagen niet in een periode van 12 maanden kan opnemen, maar in een periode van 9 maanden. Hierdoor moet veel personeel vakantiedagen in de resterende maanden van dit jaar opnemen. Dit heeft geleid tot een tekort aan piloten voor de vluchten die dit jaar gepland staan.

Ryanair heeft piloten die hun vakantie willen inkorten of geen vakantiedagen willen opnemen een compensatie van € 12.000 aan geboden. Te weinig piloten gaan in op dit aanbod en zien echter deze commotie als een mooie reden om hun (ongunstige) arbeidsvoorwaarden aan de kaak te stellen. Ryanair piloten werken namelijk veel al op een freelance basis en hopen op een vaste dienstverband. Dit heeft afgelopen tijd geleid tot een grote uitstroom van piloten.

De combinatie van een tekort aan piloten en de verplichte opname van vakantiedagen door het huidige personeel voor het eind van het jaar, heeft geleid tot het massaal annuleren van vluchten bij Ryanair. Het einde lijkt echter nog steeds niet in zicht. Ryanair heeft afgelopen weken aangekondigd dat deze winter er nog 18.000 vluchten extra geannuleerd worden.

Auteur: Danielle Borg

Meer informatie over dit onderwerp, neem dan contact met ons op!

Leave a Reply

Boek een intake op ons kantoor in Eindhoven of per telefoon