Leasen, welke vorm past bij jou?

Leasen kun je vergelijken met huren. Het is een overeenkomst tussen een leasemaatschappij en een klant waarbij de leasemaatschappij gedurende een bepaalde periode tegen een bepaalde prijs, een bepaald goed (bijvoorbeeld een auto), aan haar klant ter beschikking stelt.

Er zijn twee hoofdvormen van leasen, namelijk: operational lease en financial lease.

Operational lease

Bij operational lease is en blijft de auto van de leasemaatschappij. De auto staat dan ook op de balans van de leasemaatschappij. De leasemaatschappij verhuurt de auto en is verantwoordelijk voor kosten zoals onderhoud, schadeafhandeling, wegenbelasting, verzekering en brandstof. Als het leasecontract eindigt, gaat de auto terug naar de leasemaatschappij.

Netto operational lease

Bij netto operational lease komen alle kosten voor de rekening van de leasemaatschappij en ook het eigendom blijft bij de leasemaatschappij. Risico’s worden doorbelast, zodat er geen risico’s worden gelopen bij beslag of een faillissement.

Financial lease

Bij financial lease wordt de auto in gelijke termijnen afgelost. Tijdens de looptijd van het contract is de leasemaatschappij juridisch eigenaar van de auto en de klant economisch eigenaar. Het economische risico ligt dus bij de klant. Ook de auto staat op de balans van de klant. Als alle termijnen zijn voldaan kan de klant volledig eigenaar worden van de geleasede auto.

Naast deze vormen bestaan er ook nog private lease, zakelijke lease, short lease en huurkoop.

Private lease

In deze situatie huur je de auto als privé persoon. In de regel wordt dit gedaan om een zogenaamde privébijtelling, wegens gebruik van de auto van de zaak, te voorkomen. Als je een auto privé wilt leasen, wordt je geen eigenaar van de auto. Je huurt als het ware de auto voor een bepaalde periode. Iedere maand betaal je een vast bedrag voor het gebruik van de auto. Indien de afgesproken leaseperiode verstreken is, lever je de auto weer in. Dit bedrag omvat ook verschillende kosten zoals: reparaties, verzekeringen, belasting en onderhoud. De kosten voor brandstof, parkeren, verkeersboetes, eigen risico bij schade of een bezoek aan de wasstraat zijn niet inbegrepen.

Zakelijk leasen

Bij het zakelijk leasen wordt auto geleased door een onderneming. En betaalt de berijder een fiscale bijtelling ten grote van maximaal 22% wegens het privégebruik van de zakelijk ter beschikking gestelde auto. Het leasecontract wordt berekend op basis van een opgegeven verwachte kilometerstand per jaar. Let dus op! Wanneer je veel meer kilometers rijdt dan vooraf opgegeven, zal de leasemaatschappij extra kosten per kilometer in rekening brengen.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

www.strataego-advies.nl
info@strataego-advies.nl
040-3041460

 

Leave a Reply

Boek een intake op ons kantoor in Eindhoven of per telefoon