Merk en/of handelsnaam; waarom een handelsnaam ook als merk registreren?

Waarom een handelsnaam ook als merk registreren?

Ondernemers wegen mogelijkheden en risico’s altijd af. Ze investeren niet zomaar overal in. Dus als een ondernemer ons vraagt of het nodig is om een merk te registreren leggen wij uit dat er al een klein beetje bescherming is door het handelsnaamrecht en dringen wij een merkregistratie niet op. Een merk registreren is zeker niet altijd nodig. Tenzij u een goede naam heeft bedacht waarvan u wilt dat anderen, ook buiten uw branche en buiten uw regio, hem niet gaan gebruiken. Het kan dus erg per onderneming verschillen of het verstandig is een merk te registreren. Er zijn ondernemers die wij adviseren wél een merk te registreren, die het niet doen (geld hè, penny wise foolish) en daar later spijt van krijgen. Wij leggen u graag uit waarom!

Merk en/of handelsnaam

Niet elke #handelsnaam is een merk en niet elke #merknaam is een handelsnaam. Een merk is de naam waaronder u een product of dienst verkoopt. Een handelsnaam is de naam waaronder u een onderneming drijft. Het grote verschil tussen die twee is dat een merk onderscheidend vermogen moet hebben. Een merk biedt u namelijk een monopolie op een naam. U kunt géén claim leggen op een alledaags woord, zoals bijvoorbeeld ‘travel’ voor de verkoop van reizen. Handelsnamen daarentegen hoeven niet onderscheidend te zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Amersfoortse Levensverzekeringsmaatschappij.

Merkenregister

Het recht op een merk ontstaat uitsluitend door registratie in een #Merkenregister. Dat is een register dat door de overheid wordt beheerd en waar de overheid ook regels voor heeft gesteld. De overheid bepaalt in eerste instantie of een merk onderscheidend genoeg is om geregistreerd te worden. In laatste instantie is dat altijd de rechter. Het beschermingsgebied is afhankelijk van de landen waarvoor u dekking vraagt. De regels voor registratie verschillen per land. Het recht op een handelsnaam ontstaat uitsluitend door gebruik van de handelsnaam. Inschrijving van de naam van een bedrijf moet bij de Kamer van Koophandel worden gedaan, maar is geen voorwaarde voor bescherming. Handelsnaam bescherming is beperkt tot het gebied waarbinnen de handelsnaam bekendheid geniet. Dat kan zijn locaal, regionaal of landelijk.

Welke rechten heeft een merkhouder?

Op basis van een #merkregistratie kunt u in beginsel optreden tegen gebruik van een jonger, gelijkend merk of gelijkende handelsnaam voor verwante producten of activiteiten én tegen elk ander gebruik van een overeenstemmend merk voor zover hierdoor schade kan ontstaan. Het merkenrecht biedt een ruimere bescherming dan het #handelsnaamrecht.

Welke rechten heeft een handelsnaamhouder?

Op basis van een oudere handelsnaam kunt u optreden tegen een jongere handelsnaam indien er verwarringsgevaar te duchten is. Indien u op basis van een oudere handelsnaam wilt optreden tegen een jonger merk zonder dat u over een oudere merkinschrijving beschikt, dan kunt u slechts een beroep doen op de rechtsregels inzake de onrechtmatige daad. Dat is een veel moeizamere procedure om uw recht te halen.

Conclusie

Een benaming kan zowel merk én handelsnaam zijn: indien de ondernemer producten levert die de naam van het bedrijf dragen zoals bij Shell of Philips, is de samenloop van merk en handelsnaam duidelijk. Bij dienstverleners als ABN AMRO of Connexxion is dat iets moeilijker vast te stellen. Maar in het algemeen kan men stellen dat als een onderneming onder de handelsnaam ook diensten aanbiedt, er sprake is van een merk. Registratie van de handelsnaam als merk is zonder meer noodzakelijk indien de handelsnaam ook als merk wordt gebruikt voor producten of diensten. Het is daarom verstandig om de handelsnaam tevens als merk te registreren.

Advies nodig bij merkregistratie?

Heeft u vragen op het gebied van #merkregistratie, het beschermen van uw #handelsnaam– en/of #merk? Of heeft u andere ondernemersvragen? Neem dan contact op met #StrataegoAdvies in #Eindhoven. Wij geven u graag advies. Bel ons 040-3041460.

Leave a Reply

Boek een intake op ons kantoor in Eindhoven of per telefoon