Ondernemersaftrek? Zo zit dat!

Startende ondernemers kunnen in aanmerking komen voor een aantal grote financiële voordelen, zogenaamd de fiscale ondernemersaftrek. Zo hoeft u uiteindelijk dus minder belasting te betalen!

U drijft een onderneming binnen een eenmanszaak, vennootschap onder firma of commanditaire vennootschap en maakt winst. Via de toepassing van de ondernemersaftrek kunt u in aanmerking komen voor vrijstellingen die u mag aftrekken van uw winst vóórdat daarover belasting wordt geheven.

Bent u een startende ondernemer? Dan heeft u mazzel, want dan komt u ook in aanmerking voor de startersaftrek. Deze fiscale aftrekpost kunt u beschouwen als een verhoging van de zelfstandigenaftrek. De overheid probeert met dit belastingvoordeel het starten van een onderneming te stimuleren en zo de kansen op een succesvol bedrijf te vergroten.

Zelfstandigenaftrek

Om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek dient u aan een aantal voorwaarden te voldoen.

De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • u bent ondernemer voor de belasting;
  • u voldoet aan het urencriterium (1225 uur per jaar);
  • u had aan het begin van het jaar nog niet de AOW-leeftijd bereikt.

Is uw winst te laag is om de zelfstandigenaftrek helemaal te verbruiken? Dan verrekent de Belastingdienst het bedrag aan niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek in de volgende 9 jaar. De winst moet in die jaren dan wel hoger zijn dan de zelfstandigenaftrek in die jaren.

Hoe hoog is de startersaftrek?

Starters mogen in de eerste vijf jaar van hun bedrijf in totaal drie keer de startersaftrek toepassen. In dat geval verhoogt het uw zelfstandigenaftrek met € 2.123,-. Houd wel rekening met de voorwaarden. U komt namelijk alleen in aanmerking voor de startersaftrek als u:

  • recht heeft op zelfstandigenaftrek;
  • in één (of meer) van de vijf voorgaande kalenderjaren geen ondernemer bent geweest;
  • in deze periode niet vaker dan twee keer de zelfstandigenaftrek hebt toegepast.

En wat kan ik met MKB-Winstvrijstelling?

De MKB-winstvrijstelling geldt voor alle ondernemers die winst maken uit hun onderneming. Het is sinds begin 2010 niet meer nodig om te voldoen aan het urencriterium van 1225 uur om in aanmerking te komen voor deze regeling. Van de winst die overblijft na de ondernemersaftrek, mag u nog eens 14% in mindering brengen.

Naast alle hierboven genoemde bekende aftrekposten kunt u soms ook gebruikmaken van:

  • de meewerkaftrek
  • de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk
  • de stakingsaftrek

Laat u door Strataego Advies adviseren en laat u bijstaan door een in het ondernemingsrecht gespecialiseerd bedrijfsjurist! Heeft u behoefte aan betrouwbaar juridisch advies voor bedrijven waarop u kunt terugvallen bij het oprichten van uw onderneming? Wij staan u graag met raad en daad terzijde bij het starten van uw bedrijf. Maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking.

Strataego Advies I Bedrijfsadviseurs
Vondellaan 12, Eindhoven
www.strataego-advies.nl
info@strataego-advies.nl
040- 3041460

 

Leave a Reply

Boek een intake op ons kantoor in Eindhoven of per telefoon