Paspoort kwijt in het buitenland?

Indien u uw paspoort of identiteitskaart kwijtraakt in het buitenland, dan dient u dit te melden bij de plaatselijke politie. Daarna vraagt u direct een noodpaspoort aan bij de Nederlandse ambassade of het consulaat. Hiermee kunt u terug naar Nederland reizen. Bij terugkomst in Nederland dient u meestal ook aangifte te doen bij de Nederlandse politie.

Terugkomst in Nederland

U hoeft niet altijd aangifte te doen bij de Nederlandse politie. Alleen in de gemeente Amsterdam, Diemen, Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn, Ouder-Amstel en in de provincie Limburg moet u nog aangifte doen bij de politie als uw paspoort of identiteitskaart is gestolen.

In alle andere provincies meldt u zich bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Bij de gemeente zult u een verklaring van vermissing moeten afleggen, anders kunt u geen nieuw reisdocument aanvragen. Het is belangrijk om een dergelijke verklaring af te leggen, ook als u geen nieuw reisdocument aanvraagt. De overheid registreert na de verklaring het documentnummer van uw vermiste reisdocument. Deze registratie draagt bij aan de strijd tegen identiteitsfraude.

Indien u het vermiste document terugvindt, dan bent u verplicht het document in te leveren bij uw gemeente. Het gevonden document mag u niet meer gebruiken als identificatiemiddel.

Leave a Reply

Boek een intake op ons kantoor in Eindhoven of per telefoon