Prinsjesdag, wat is dat eigenlijk?

Iedere derde dinsdag van september is het Prinsjesdag.

Op deze dag spreekt koning Willem-Alexander de Troontrede uit in een verenigde vergadering van de Staten-Generaal. Hiermee opent de koning het nieuwe werkjaar van de Eerste en Tweede Kamer. Naast de koning zijn ook de leden van het Koninklijk Huis, het kabinet en andere genodigden aanwezig.

De Troonrede wordt in augustus geschreven door de minister-president, Mark Rutte. Nadat hij deze geschreven heeft, bespreekt hij de Troonrede met de minsterraad en de koning. In de Troonrede wordt een terugblik geworpen op het afgelopen jaar en wordt een aankondiging van de plannen voor het komende jaar gedaan. Nadat de Troonrede is uitgesproken, roept de voorzitter de woorden: ‘Leven de Koning’. Daarop reageren de aanwezigen met: ‘Hoera, Hoera, Hoera!’.

Hierna brengt de minister (Dijsselbloem) van Financiën het koffertje met de Miljoenennota en de Rijksbegroting naar de Tweede Kamer. De Miljoenennota is toelichting op de Rijksbegroting waarin wordt uitgelegd hoe het met de Nederlandse Economie gaat. De Rijksbegroting bestaat uit begrotingen van alle ministeries samen waarin wordt aangeven wat de plannen van het kabinet zijn voor komend jaar en wat de kosten hiervan zijn.

Als Prinsjesdag voorbij is gaan de Eerste en Tweede Kamer de begrotingen bespreken. De Tweede Kamer heeft de mogelijkheid om de begrotingen aan te passen. Nadat dit gebeurd is wordt er gestemd door beide kamers op de wetsvoorstellen. Als deze goedgekeurd worden kan de regering de plannen gaan uitvoeren.

Geschreven door: Danielle Borg

Leave a Reply

Boek een intake op ons kantoor in Eindhoven of per telefoon