Schulden en faillissement eenmanszaak. Hoe zit het?

Als eigenaar van een eenmanszaak bent u hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden uit uw bedrijf. U bent dus met uw privévermogen aansprakelijk. Als u geen oplossingen meer ziet om uw schulden te betalen, dan kunt u een verzoek indienen voor schuldhulpverlening of uw persoonlijk faillissement aanvragen. Dit is wat u moet doen en weten.

Schulden aflossen

Er zijn 2 soorten schuldenregelingen: het minnelijke traject en het wettelijke traject (WSNP).

Het minnelijk traject is een vrijwillige betalingsregeling waarbij u hulp krijgt van een schuldhulpverlener. Bijvoorbeeld de Gemeentelijke Kredietbank (GKB), de sociale dienst of een gespecialiseerd bedrijf. Een schuldhulpverlener helpt u met het inventariseren van uw schulden. Daarnaast helpt hij met het regelen van een akkoord met uw schuldeisers.

Als 1 of meer schuldeisers niet akkoord gaat met een vrijwillige betalingsregeling, kunt u een beroep doen op de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP). Dat moet met een schriftelijk verzoek aan de rechtbank. De aanvraag voor de WSNP kan zonder advocaat. Maar u moet uw onderneming wel beëindigen.

Faillissement aanvragen

U kunt bij de rechtbank uw persoonlijk faillissement aanvragen. Dit doet u met een verzoekschrift. U hoeft hiervoor geen advocaat in te schakelen. Ook schuldeisers, het Openbaar Ministerie en de rechtbank kunnen uw faillissement aanvragen. De rechtbank stelt een curator aan die belast is met het beheer en verdeling van uw bezittingen.

Strataego Advies neemt uw zorgen uit handen

Heeft u advies nodig op het gebied van crediteuren of financiën? Schakel Strataego Advies in bij complexe vraagstukken en laat u zorgen door ons wegnemen. Strataego Advies stelt u in staat om adequate beslissingen te nemen, ook tijdens moeilijke momenten. U staat er dus nooit alleen voor.

Een deel van onze diensten:

  • Fiscaal en bedrijfseconomisch advies
  • Bewaken risico’s en aansprakelijkheid
  • Advies samenwerking en financiers
  • Coaching in bedrijfsvoering

Maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking.

Strataego Advies I Bedrijfsadviseurs
Vondellaan 12, Eindhoven
www.strataego-advies.nl
info@strataego-advies.nl
040- 3041460

Leave a Reply

Boek een intake op ons kantoor in Eindhoven of per telefoon