Trouwen: een financieel feestje?

Trouwen is iets leuks en iets feestelijks. Het huwelijk gaat vaak gepaard met een groot feest. Helaas zit er ook een wat minder feestelijke kant aan trouwen, namelijk het regelen en in kaart brengen van de financiële gevolgen. Het een en ander kan namelijk veranderen wanneer u en uw partner zich in het echt verbinden. Bijvoorbeeld de toeslagen die u ontvangt of de hoogte van het bedrag dat u aan de belastingdienst moet afdragen. Het is daarom verstandig voordat u in het huwelijksbootje stapt hiernaar te kijken.

Trouwen of samenwonen als u een uitkering krijgt

Wanneer u een uitkering ontvangt en vervolgens gaat trouwen of samenwonen, kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van uw uitkering. Wat deze gevolgen precies zijn, hangt natuurlijk af van het soort uitkering dat u ontvangt.

1. Bijstandsuitkering

Ontvangt u of uw partner een bijstandsuitkering? Let dan goed op. De hoogte van uw uitkering verandert namelijk vanaf het moment dat u gaat samenwonen. Als u gaat samenwonen moet u dit doorgeven aan de sociale dienst van de gemeente. Doet u dit niet, dan moet u het teveel ontvangen bedrag terugbetalen en kunt u zelfs een boete krijgen.

2. AOW-uitkering

Een AOW-uitkering voor alleenstaanden is 70% van het minimumloon. Op het moment dat u gaat samenwonen, heeft u recht op 50% van het minimumloon. Dit heeft er, net als bij de bijstandsuitkering, mee te maken dat u de kosten voor levensonderhoud met iemand kunt delen als u samenwoont. Samen ontvangt u dan 100% van het minimumloon.

3. WW-, WAO- of WIA-uitkering

Trouwen of samenwonen heeft geen gevolgen voor uw WW-, WAO- of WIA-uitkering.

Toeslagen

Verandert er iets aan de toeslagen als u gaat trouwen of samenwonen? Dit hangt ervan af of u al toeslagpartner bent. Wanneer u toeslagpartners bent, betekent dit dat er naar uw gezamenlijke inkomen wordt gekeken bij het berekenen van de hoogte van de toeslagen. Toeslagpartner bent u bijvoorbeeld wanneer u samen een koophuis heeft, maar dus ook indien u gaat trouwen. Kijk altijd goed na of u, na het trouwen, nog steeds recht heeft op dezelfde toeslagen.

Trouwen & belastingen

Vanaf het moment dat u bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap heeft, bent u ook fiscaal partner. U bent ook fiscaal partner met een notarieel samenlevingscontract. Er wordt dan naar uw gezamenlijke inkomen gekeken bij het berekenen van de belasting. Woonde u in het jaar voor die datum al samen? Dan bent u beide fiscale partners vanaf het moment dat u op hetzelfde adres stond ingeschreven bij de gemeente.

Gaat u trouwen, samenwonen of een samenlevingscontract ondertekenen en wilt u meer weten over de financiële gevolgen hiervan? Of woont u samen met meerdere mensen op een adres en weet u niet zeker of u te veel belasting betaald of te weinig uitkering of toeslag ontvangt? Neem dan contact op met een van onze adviseurs voor een vrijblijvend gesprek.

Strataego Advies I Bedrijfsadviseurs

Vondellaan 12, Eindhoven
www.strataego-advies.nl
info@strataego-advies.nl
040- 3041460

Leave a Reply

Boek een intake op ons kantoor in Eindhoven of per telefoon