Dag van de Arbeid

Vandaag is het de Dag van de Arbeid. Wat is dat eigenlijk en hoe zit het met de arbeidstijden in Nederland? Wij zochten het voor u uit.

 

Het is de Dag van de Arbeid vandaag. In tegenstelling tot veel landen om ons heen gebeurt er op de eerste dag van mei in Nederland niet zo veel. Want veel werknemers zijn in Europa vrij op de Dag van de Arbeid. In de Arbeidstijdenwet staat hoelang uw werknemers mogen werken en wanneer zij recht hebben op pauze en rusttijd. Wij hebben het voor u op een rijtje gezet.

 

Wat is de dag van de Arbeid?

Het vieren van 1 mei gaat terug tot in de negentiende eeuw, toen vakbonden in de Verenigde Staten keihard streden om een kortere werkdag van acht uur ingevoerd te krijgen. Omdat 1 mei de dag was dat ieder jaar de arbeidscontracten vernieuwd moesten worden was er geen betere dag voor de vakbonden om hun spierballen te laten zien. In 1886 liep een staking in Chicago uit de hand en vielen door politiegeweld 4 doden. Vanaf toen werd 1 mei helemaal een dag om te demonstreren. In juli 1889 werd in Parijs besloten om voortaan ook in Europa op 1 mei de straat op te gaan voor een achturige werkdag: de internationale Dag van de Arbeid was geboren.

 

Wat is er te doen op 1 mei?

Toen demonstreren voor een kortere werkdag niet langer nodig was, werd 1 mei bijna overal omgezet in een nationale feestdag. Hoewel de Amerikanen en Canadezen hun Labor Day tegenwoordig in september vieren is Europa nog steeds vrij. In Rusland en veel andere voormalige communistische Sovjetrepublieken, gaat dit gepaard met massale parades. In grote Duitse steden, zoals Berlijn en Hamburg, zijn de rellen tussen extreemlinks en de politie op 1 mei een vergelijkbare traditie. Alleen Nederland doet dus niet mee met deze feestdag voor arbeiders.

 

Hoe zit het nu met de arbeidstijden?

In de Arbeidstijdenwet (ATW) staat beschreven hoeveel uur per dag en per week gewerkt mag worden. In verband met nachtdiensten mogen er andere afspraken gemaakt worden. Over het algemeen mag maximaal 12 uur per dag en niet meer dan 60 uur per week gewerkt worden. Daar hangt aan vast dat het niet is toegestaan om iedere week 12 uur per dag (het maximale aantal uur) te werken.

 

En de pauze(s) dan?

Pauze is een periode van minimaal 15 minuten waarin het werk wordt onderbroken. In die tijd bestaat geen enkele werkverplichting. Arbeidskrachten jonger dan 18 jaar, hebben na 4,5 uur werk recht op 30 minuten pauze. Deze kan worden opgesplitst in 2 keer 15 minuten. Arbeidskrachten vanaf 18 jaar of ouder, hebben na 5,5 uur werk recht op 30 minuten pauze. Als de werkdag boven de 10 uur uitkomt, dan bestaat er recht op 45 minuten pauze. In de cao kunnen andere regels staan. Kijk dan dus altijd goed na of er (andere) afspraken over pauzes in de cao zijn vastgelegd.

 

Arbeidsadvies nodig in Eindhoven?

De adviseurs van Strataego Advies helpen u met al uw personeelsvraagstukken, vergoedingen en regelingen. We zorgen voor begeleiding op de werkvloer indien gewenst en denken actief met u mee. Bijvoorbeeld bij nieuwe wet- en regelgeving.

Leg uw vragen vrijblijvend telefonisch aan ons voor 040- 3041460 en u krijgt direct antwoord. U kunt uw vraag ook mailen naar info@strataego-advies.nl. U ontvangt zo snel mogelijk een antwoord.

Strataego Advies I Bedrijfsadviseurs

www.strataego-advies.nl
info@strataego-advies.nl
040- 3041460

Leave a Reply

Boek een intake op ons kantoor in Eindhoven of per telefoon