Zo gaat u in bezwaar tegen een bestemmingsplan!

De gemeente heeft een (ontwerp) bestemmingsplan gepubliceerd, waar u niet blij mee bent. De nieuwe bestemming van uw perceel neemt namelijk bouwmogelijkheden van uw eigen perceel weg waardoor u niet meer de mogelijkheid heeft om uw bedrijf uit te breiden in de toekomst, of uw bedrijfspand wordt minder waard. U vraagt zich af wat u hieraan kunt doen.

Door de nieuwe bestemming van uw perceel kan het zijn dat uw bedrijf financiële schade lijdt, met een ander woord, planschade. Door de wijziging in het bestemmingsplan moet u bijvoorbeeld nieuwe vergunningen aanvragen, kunt u uw bedrijf niet uitbreiden of wordt uw bedrijfspand minder waard. U kunt dan om een wijziging van het bestemmingsplan vragen.

Indienen gemotiveerde zienswijze

Indien u bezwaar heeft tegen de inhoud van een ontwerpbestemmingsplan, kunt u daartegen een zienswijze indienen. Dit kunt u doen binnen zes weken nadat het bestemmingsplan is gepubliceerd. Een zienswijze is niet anders dan een brief aan de gemeenteraad waarin u uw bezwaren tegen het nieuwe plan aangeeft. Het is daarbij van belang dat u uw bezwaren volledig omschrijft. Als u dit niet doet, vervalt ook de mogelijk om op dat punt beroep in te stellen nadat het bestemmingsplan is vastgesteld. De gemeenteraad heeft hierna 12 weken de tijd om het bestemmingsplan vast te stellen. In de vergadering van de commissieruimte, waaraan het bestemmingplan wordt voorgelegd, kunt u uw bezwaren nog eens mondeling toelichten.

In beroep bij de Raad van State

Als het bestemmingsplan is vastgesteld en u bent het niet eens met het besluit, kunt u beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit kunt u doen binnen zes weken nadat het vaststellen van het bestemmingsplan is gepubliceerd. Dit is echter alleen mogelijk als u een zienswijze heeft ingediend. Heeft u dit niet gedaan, dan kunt u alleen beroep instellen tegen wijzigingen die in het bestemmingsplan zijn aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

Vraag planschadevergoeding aan

Kan het bestemmingsplan echt niet meer aangepast worden? Vraag dan planschadevergoeding aan. De procedure voor een planschadevergoeding staat los van beroep tegen het bestemmingsplan.

Zorg er voor dat u op tijd een specialist inschakelt, indien u die nodig heeft. Het is namelijk van groot belang dat u uw bezwaren in de zienswijze volledig omschrijft. Als u dit niet doet, heeft u niet meer de mogelijkheid om op dat punt beroep in te stellen.

Heeft u een vraag voor een van onze specialisten? Of wenst u hulp bij het indienen van een zienswijze?

Strataego Advies adviseert u over de juridische kant van een bezwaar en kan zo nodig voor u optreden in de bezwaarprocedure. Neem contact op met een van onze medewerkers en maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking.

Strataego Advies I Bedrijfsadviseurs

Vondellaan 12, Eindhoven
www.strataego-advies.nl
info@strataego-advies.nl
040- 3041460

Leave a Reply

Boek een intake op ons kantoor in Eindhoven of per telefoon