Het stoppen van een onderneming gebeurt niet altijd vrijwillig. Als u uw schulden niet meer kunt betalen, kan de rechtbank u failliet verklaren. Dat kan op verzoek van uw schuldeisers, maar ook op uw eigen verzoek. Als u een eenmanszaak hebt, wordt u persoonlijk failliet verklaard, niet uw onderneming. Als u met een of meer anderen in een maatschap of vof werkt, worden u en uw maten of vennoten failliet verklaard. Ook de vof wordt failliet verklaard. U en uw medefirmanten blijven wel ieder voor zich aansprakelijk voor de gehele schuld. Als u een besloten vennootschap hebt, dan wordt de bv failliet verklaard, niet uzelf persoonlijk. Als er sprake is van wanbeleid, kunt u als bestuurder van een bv aansprakelijk worden gesteld voor schulden die de bv niet heeft betaald.
Wilt u het faillissement van uw eenmanszaak of vof aanvragen en bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan moet uw partner de aanvraag ook ondertekenen. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid (zoals een eenmanszaak) bent u (samen) met uw privévermogen(s) aansprakelijk. Bedrijfsvermogen en privévermogen horen bij elkaar. Als u niet genoeg geld in uw bedrijf heeft (bedrijfsvermogen) om uw schulden af te lossen, dan betaalt u de overgebleven schuld met uw eigen vermogen. Dat betekent dat u al uw bezittingen die enige waarde hebben, kunt kwijtraken.
Bent u bestuurder van een bedrijf met rechtspersoon (bijvoorbeeld een bv of nv) met aandeelhouders? Dan mag u pas een faillissement aanvragen als de aandeelhouders het ermee eens zijn. De bestuurder is niet met zijn privévermogen aansprakelijk. En hoeft niet met zijn privévermogen de schulden af te betalen. Behalve als hij privé aansprakelijk wordt gesteld of als privépersoon overeenkomsten ondertekent.