De wet rondom partneralimenatie is gewijzigd. Tot 31 december 2019 was de maximale duur van de partneralimentatie beperkt tot twaalf jaar. Per 1 januari 2020 is de maximale alimentatietermijn de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van vijf jaar. Op de regel van maximaal vijf jaar partneralimentatie, gelden een aantal uitzonderingen.
1. Jongste kind jonger dan 12 jaar
De alimentatieontvanger die voor de kinderen zorgt, houdt minimaal recht op partneralimentatie totdat het jongste kind 12 jaar is.
2. Huwelijken langer dan vijftien jaar
Als het huwelijk langer heeft geduurd dan vijftien jaar en waarbij de alimentatieontvanger tien jaar voor de AOW-leeftijd zit, kan de alimentatieplicht doorlopen tot de pensioendatum.
3. 50-plussers
Alimentatieontvangers die 50 jaar of ouder zijn en die langer dan vijftien jaar zijn getrouwd, hebben maximaal tien jaar recht op partneralimentatie.
4. Schrijnende gevallen
Er is een zogenaamde hardheidsclausule voor schrijnende gevallen. Hiervan is sprake, als de beëindiging van de partneralimentatie te zeer ingrijpend is, zoals bij ziekte, of blijvende arbeidsongeschiktheid.